Amenajarea camerei fetitei tale este un proiect care va trece prin diferite schimbari de-a lungul timpului. Odata ce copilul va creste, va incepe sa aiba noi preferinte si va desfasura noi activitati, prin urmare si modul de amenajare si de organizare a dormitorului sau va trebui sa tina cont de astfel de lucruri.
Daca privim pe termen lung, in momentul in care fetita ta va deveni adolescenta, va avea gusturi si pareri mai bine definite, deci va fi implicata direct in procesul de amenajare a camerei sale. Iti va spune exact ce isi doreste si cum i-ar placea sa arate rezultatul final.
Pana atunci, insa, rolul de a-i amenaja un spatiu confortabil, practic si cu un design atractiv iti apartine. Stim, amenajarea camerei fetitei iti poate da ceva batai de cap, mai ales daca nu intentionezi sa faci schimbari majore in fiecare an. Tocmai de aceea este important sa gandesti proiectul de amenajare pe termen lung – in acest sens, s-ar putea ca o camera 100% roz sa nu fie o alegere prea inspirata.
Acestea fiind spuse, in articolul de azi iti prezentam o serie de idei de amenajare fermecatoare pentru camera fetitei.
Camera pentru fete – sfaturi generale de amenajare
- Gandeste amenajarea pe termen cat mai lung, astfel incat sa eviti scenariul in care esti nevoit(a) sa faci schimbari semnificative de la an la an. Iata un exemplu: in loc sa amenajezi camera fetitei bazandu-te exclusiv pe roz/nuante de roz, iti recomandam sa mizezi pe culori neutre (albul este intotdeauna o varianta sigura) si sa folosesti nuantele de roz ca accent (prin intermediul elementelor decorative sau al tapetului). Astfel, in cazul in care fetitei tale nu-i va mai placea atat de mult rozul odata cu trecerea timpului, il vei putea inlocui fara prea mari batai de cap si fara costuri exorbitante.
- Inainte de orice altceva, creeaza un spatiu sigur. Mai ales in primii ani de viata, copiii sunt mici exploratori ai lumii inconjuratoare. Curiosi din fire, acestia cerceteaza… absolut orice! Tocmai de aceea este important sa te asiguri ca fetita ta nu va avea acces la obiecte periculoase/potential periculoase, precum prizele, obiectele ascutite etc.
- Gandeste amenajarea camerei fetitei in functie de zonele de activitate: zona destinata odihnei, zona destinata activitatilor recreative/jocului, zona destinata lucrului (aceasta apare, de regula, in momentul in care fetita incepe sa mearga la scoala).
- Tine cont de pasiunile fetitei tale. Dupa cum am spus inca de la inceput, este esential ca dormitorul copilului sa fie in armonie cu hobby-urile sale. Astfel, daca micutei tale ii place sa coloreze, ai putea sa-i amplasezi, in zona de relaxare, o masuta cu un scaunel, langa care sa existe un raft cu carti de colorat.
- Opteaza pentru piese de mobilier modulare, multifunctionale, prevazute cu suficiente spatii de depozitare. Totodata, iti recomandam sa te orientezi catre mobilier deschis la culoare, deoarece acesta este cel mai usor de asortat.
- Redu numarul pieselor de mobilier, indiferent de dimensiunea spatiului de care dispui. Mai ales in primii ani de viata, fetita ta nu are nevoie, de fapt, de atat de multe lucruri. Un pat cat mai confortabil, un dulap pentru haine, o masuta si un scaunel se pot dovedi a fi mai mult decat suficiente. Tine cont ca ii va placea sa exploreze micul univers din dormitorul ei, de aceea este important sa aiba suficient spatiu pentru diferitele „expeditii” de zi cu zi.
- Asigura-te ca in camera fetitei patrunde suficienta lumina naturala. In ceea ce priveste lumina artificiala, imbina toate cele 3 tipuri de lumina: ambientala, de lucru si de accent. Pentru aceasta, ghideaza-te si dupa zonele de activitate.
- Pentru a da o nota amenajarii, te poti orienta catre un covor cu un imprimeu vesel. Totodata, ai grija ca modelul de covor ales sa fie usor de curatat – eventual, unul care sa poata fi introdus direct in masina de spalat.
Cum amenajezi camera fetitei in functie de tipul locuintei
Un factor esential care influenteaza procesul de amenajare a camerei fetitei tale se refera la tipul locuintei. Daca stai la casa, cel mai probabil beneficiezi de un spatiu generos, care nu te limiteaza in vreun fel in punerea in practica a ideilor de amenajare.
Amenajarea in apartament a camerei fetitei
Totusi, chiar si daca locuiesti intr-un apartament cu dimensiuni relativ reduse, poti sa creezi un spatiu practic si confortabil pentru micuta ta. Important este sa iei in considerare dimensiunile incaperii in fiecare alegere pe care o faci si sa mizezi pe simplitate.
Iata cateva trucuri pe care le poti pune in practica atunci cand vine vorba de amenajarea camerei fetitei in apartament:
- Opteaza pentru piese de mobilier modulare, slim, prevazute cu multiple spatii de depozitare.
- Daca spatiul este foarte restrans, orienteaza-te catre un model de pat inalt, intrucat acesta iti va permite sa valorifici spatiul de dedesubt (il poti folosi ca spatiu de depozitare, de exemplu). Paturile supraetajate sunt o varianta excelenta mai ales atunci cand vine vorba de amenajarea unei camere impartite de doi copii.
- Foloseste o paleta cromatica neutra (alb, crem, gri). Albul este, fara doar si poate, cea mai versatila optiune, mai ales ca iti permite sa te joci dupa bunul plac cu elementele decorative. Pentru a adauga o nota vesela de culoare camerei, integreaza in decor asternuturi, perdele, covor intr-o culoare vibranta – roz, galben, albastru. Chiar daca acestea nu-i vor mai placea, cu timpul, fetitei tale, macar ai certitudinea ca le poti schimba cu usurinta.
- Valorifica spatiul pe verticala. Etajerele, rafturile, dulapurile suspendate – iata doar cateva dintre piesele pe care poti miza, astfel incat sa castigi cat mai mult spatiu pe orizontala. Patul inalt, asa cum am spus, este si el o optiune excelenta.
-
Amenajarea la casa a camerei fetitei
Daca locuiesti la casa, amenajarea camerei fetitei tale pare floare la ureche cand vine vorba de spatiul de care dispui: este suficient de generos pentru a-ti pune in practica toate ideile. Totusi, orice incapere foarte mare prezinta si un risc: spatiul se poate aglomera mai repede decat ai crede si poate deveni chiar… sufocant!
Ce poti face atunci cand vine vorba de amenajarea camerei fetitei la casa consta in valorificarea fiecarei zone: zona de odihna, zona de lucru si zona de joaca. Fireste ca zona de lucru va lipsi in cazul unui copil care nu este inca la scoala – poti amenaja, in schimb, o zona in care micuta ta isi exerseaza pasiunile.
Cum amenajezi camera fetitei in functie de varsta
Un alt criteriu important de care ar trebui sa tii cont in amenajarea camerei copilului este varsta acestuia. Pentru ca, odata cu trecerea timpului, preferintele si activitatile sale se vor schimba, si amenajarea camerei va trece, inevitabil, printr-o serie de modificari.
Iata cum poti sa amenajezi armonios camera fetitei tale, in functie de etapa vietii in care se afla aceasta:
Amenajarea camerei bebelusului
- Creeaza un spatiu cald, confortabil si cat mai odihnitor. Pentru aceasta, mizeaza pe culori calde, neutre si valorifica elementele de accent vesele, jucause (stickerele decorative sunt foarte utile in acest sens).
- Alege un pat pentru bebelusi de buna calitate si, in general, acorda atentie maxima zonei de odihna, pentru ca aceasta este cea mai importanta in primul an de viata al micutei tale.
- Integreaza in decor o lampa de veghe, un element binevenit in special in primii ani de viata ai printesei tale.
- Asigura-te ca in camera fetitei va patrunde suficienta lumina naturala in momentele in care aceasta nu doarme. Atunci cand doarme, este important ca lumina sa nu o deranjeze. In acest sens, iti recomandam sa te orientezi catre draperii semiopace, care sa impiedice patrunderea luminii naturale.
Amenanjarea camerei prescolarului
- Limiteaza numarul pieselor de mobilier. Un pat confortabil – single sau dublu, in functie de spatiul de care dispui -, un dulap unde pot fi depozitate hainele fetitei tale, cateva rafturi si etajere pentru carti si jucarii sunt mai mult decat suficiente.
- Acorda atentie zonei de joaca/relaxare si amenajeaz-o in functie de activitatile pe care micuta ta le adora. Astfel, amplaseaza un fotoliu unde fetita sa poata citi, un cort unde sa se poata juca in voie sau sa creeze chiar ea povesti, o masuta cu un scaunel unde sa poata colora, picta sau modela plastilina.
- Valorifica elementele decorative – perne, jucarii, stickere decorative. Cu ajutorul acestora poti crea o amenajare tematica. Daca, de exemplu, fetitei tale ii plac fluturii, ai putea sa-i lipesti un sticker decorativ cu fluturi. Afla mai multe despre cum aplici stickere de perete in doar cativa pasi. In plus, acestea au si marele avantaj ca se pot inlocui cu usurinta.
Amenajarea camerei scolarului
- Amenajeaza zona de lucru cu atentie. Alege un birou si un scaun de birou ergonomic, astfel incat fetita ta sa beneficieze de tot confortul atunci cand isi efectueaza temele, cand citeste sau cand se pregateste pentru testele de la scoala.
- Totodata, acorda atentie iluminatului de lucru, pentru ca si acesta influenteaza confortul, precum si capacitatea de concentrare.
Afla tot ce trebuie sa stii despre optimizarea spatiului de lucru in articolul Sisteme de iluminat pentru birou.
Amenajarea camerei adolescentei
Odata ce fetita ta va deveni adolescenta, rolul tau in amenajarea camerei sale va consta mai degraba in… punerea in aplicare a dorintelor ei, caci copilul tau va incepe sa aiba gusturi din ce in ce mai bine definite si va dori ca dormitorul sa devina o extensie a personalitatii sale si un univers in care sa-si poata exersa pasiunile.
Ce te sfatuim sa faci este sa o ghidezi in alegerile pe care le are de facut, si nu sa-i impui anumite lucruri. De pilda, daca isi exprima dorinta de a avea o camera cu pereti albastri, insa dormitorul ei este foarte mic, ii poti sugera o nuanta deschisa de bleu sau ii poti propune sa ramaneti la alb, dar sa valorificati tot felul de elemente decorative albastre.
Important este sa gasiti impreuna echilibrul intre ceea ce isi doreste ea si ceea ce se potriveste cu adevarat dimensiunilor si configuratiei spatiului de care dispuneti – caci, daca este vorba despre o mansarda, sunt sanse mari ca un dressing foarte inalt si voluminos sa nu incapa.
Cum amenajezi camera fetitei in functie de dimensiunea dormitorului
Amenajarea unei camere mici
- Compune o paleta cromatica neutra si mizeaza pe culori de accent ceva mai jucause (roz, galben, albastru). Evita culorile inchise sau prea aprinse, pentru ca acestea risca sa creeze iluzia unui spatiu si mai mic.
- Acorda atentie maxima iluminatului. Astfel, asigura-te ca patrunde suficienta lumina naturala, iar in ceea ce priveste lumina artificiala, imbina cele 3 tipuri: ambientala, de lucru si de accent. Nu uita ca lumina joaca un rol esential mai ales in spatiile mici, prin faptul ca reuseste sa le faca sa para mai aerisite, mai mari.
- Valorifica spatiul pe verticala – montarea etajerelor, a rafturilor, a dulapurilor suspendate este un mod practic prin care poti face acest lucru.
- Redu numarul pieselor de mobilier. Prea multa mobila nu va face decat sa aglomereze inutil incaperea. Nu uita ca, in primii ani de viata, micuta ta nici nu va avea nevoie de prea multa mobila, de fapt. Este suficient sa aiba un pat confortabil, un dulapior pentru haine si o zona in care sa se poata juca in voie.
- Opteaza pentru mobila modulara, multifunctionala, slim. Astfel, eliberezi spatiu, iar printesa ta va avea si mai mult loc unde sa se joace – activitatea preferata a piticilor!
Amenajarea unei camere mari
- Tinand cont ca spatiul permite, acorda atentie maxima fiecarei zone in parte. Un spatiu generos iti permite, de exemplu, sa amenajezi o zona de joaca in care micuta ta sa aiba libertate deplina de miscare.
- Chiar daca spatiul nu te mai limiteaza, iti recomandam totusi sa mentii o paleta cromatica neutra, pentru ca aceasta reuseste sa treaca testul timpului cu brio. Astfel, nu va fi necesar sa schimbi mobilierul an de an – stim doar ca gusturile micutilor sunt foarte… flexibile in primii ani de viata!
- Opteaza pentru piese de mobilier voluminoase, incapatoare, dar nu exagera cu numarul lor. Aminteste-ti ca un copil nu are nevoie de prea multa mobila, cel mai important pentru el este sa se odihneasca si sa aiba cat mai mult spatiu pentru joaca sau pentru practicarea hobby-urilor.
Cum amenajezi o camera ce va fi impartita de doi copii
Camera pentru doua fetite
- Daca spatiul locuintei nu este foarte generos, iar fetitele tale vor imparti aceeasi camera, va fi necesar sa gandesti amenajarea dormitorului in asa fel, incat sa tii cont de nevoile, preferintele si activitatile amandurora. Cu alte cuvinte, va trebui sa acorzi atentie sporita zonei de lucru/zonei de practicare a hobby-urilor.
- In ceea ce priveste zona de odihna, opteaza fie pentru paturi suprapuse (in cazul unei camere mai mici), fie pentru paturi de cate o persoana (in cazul unei camere cu un spatiu mai generos).
- Pentru ca ambii copii vor dori ca spatiul sa le reflecte, intr-o forma sau alta, personalitatea, iti sugeram sa mizezi pe obiecte decorative diferite, pe asternuturi diferite etc.
Chiar daca paleta cromatica generala este una neutra, acest lucru nu inseamna ca fetitele tale nu-si vor putea pune amprenta asupra dormitorului – fiecare in stilul ei si in zona ei, bineinteles.
Camera pentru o fata si un baiat
- Cuvantul-cheie cand vine vorba de amenajarea camerei ce va fi impartita de doi copii de sexe diferite este delimitare. Iar cand spunem delimitare, nu ne referim doar la amplasarea a doua paturi single sau, daca spatiul nu permite, a unor paturi suprapuse.
Ne referim inclusiv la delimitarea zonei de lucru – chiar daca micutii tai vor imparti acelasi birou, este important ca fiecare sa simta ca are propriul spatiu. In acest sens, obiectele decorative si lampile diferite pot fi de mare ajutor.
- In ceea ce priveste zona de joaca, pe care este foarte posibil sa o imparta mai ales in situatia in care dormitorul este de dimensiuni restranse, asigura-te ca fiecare are propriul spatiu de depozitare a jucariilor – astfel, eviti un posibil scenariu neplacut in care unul dintre ei nu-si gaseste un anumit obiect si se poate infuria pe celalalt.
- De asemenea, la fel de important este ca fiecare sa aiba propriul dulap de haine.
In general, este esential ca fiecare dintre ei sa simta ca are spatiul sau – chiar si intr-un dormitor pe care este nevoit sa o imparta cu fratele/sora. Pana la urma, fiecare isi doreste ca incaperea sa-i oglindeasca, intr-o forma sau alta, felul de a fi.
In final, iti reamintim ca amenajarea camerei fetitei tale ar trebui sa indeplineasca o serie de criterii esentiale:
- sa fie confortabila;
- sa fie gandita in asa fel incat sa nu fie necesar sa faci schimbari majore mai des decat ti-ai dori;
- sa tina cont de dimensiunile spatiului;
- sa-i oglindeasca personalitatea printesei tale.